MMS

©Христо Тужаров, 2008

 

ЦИФРОВ ЗАПИС И ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ЗВУЦИ

 

[Home] [Съдържание] [Бизнес консултации] [За проекта] [За автора] [Асеневци]

 

СИСТЕМА ЗА АУДИООБРАБОТКА

СИНТЕЗ НА ЗВУЦИ

ЦИФРОВ ЗАПИС И ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ

 

Реалните звуци все още не могат да бъдат синтезирани. Далеч по -  добри резултати се получават при запис на глас и звук, с последващото им възпроизвеждане.

 

 

Цифров  запис

Превръща звука в числа. Звуковата вълна се сканира хиляди пъти в секунда, като се присвояват числени стойности на амплитудите на сигнала, след което получените битове се записват в памет.

 

 

Цифрово възпроизвеждане

Действа се в обратна последователност. Изтеглят се числата последователно от паметта и се генерира съответната амплитуда.

Качество на цифровия запис

 

Зависи основно от две величини:

  • Време на сканиране

Това време ограничава максималната честота на цифровата записваща система. Най високата честота, която може да бъде възпроизведена е половината от честотата на сканиране(честота на Найкуист). По високите честоти могат да бъдат сбъркани с по ниски и да се получи изкривяване на сигнала.

Съвременните мултимедийни стандарти изискват съвместимите с тях звукови устройства да дискретизират звука при честота на отчитане 22.05 KHz, което означава, че за една секунда се снемат 22050 стойности на звуковия сигнал. Колкото е по-висока честотата, толкова по-добро качество на звука може да се постигне.

  • Битов звук

Определя броя на дискретни стойности които могат да се представят (8 бита - 256  или  16 бита - 65536 възможни стойности за описване на дискретизирания цифров сигнал). Висококачествените системи изискват поне 16 битов код. При стерео запис, 44.1 KHz и 16 битов код ще са необходими около 150 000 бита за запис на 1 сек или около 9 Мбайта в минута.