Компютърни мрежи

© Христо Тужаров, 2008

 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СЪРВЪРА

[Home] [Карта на книгата] [Асеневци] [Инфопедия] [За проекта] [За автора] [Галерия] [Начало на книгата]

 

МРЕЖОВИ УСТРОЙСТВА

МРЕЖОВИ КОМПЮТРИ

ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ ЗА  СЪРВЪРА 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СЪРВЪРА

ВИДОВЕ СЪРВЪРИ

ПРИМЕРНИ СЪРВЪРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ 

МРЕЖОВИ КОМПЮТРИ 

 

 

Архитектура на сървъра

 

Правило:  Нещата вървят добре, когато е налице излишък. Излишъкът е гаранция за това, че сървърът винаги ще е в добро състояние.

 • Паралелна компютърна архитектура. Операционната система работеща с четири и повече процесора ще балансира товара на задачата така, че да се постига добра производителност на сървъра.

 • Код за коригиране на грешките /ЕСС/ подсилва сигурността на сървъра и целостта на данните.

 • Кеширането на данните в паметта оптимизира производителността на сървъра.

 • Два мрежови адаптери позволяват сегментиране товара на клиентите на сървъра. Софтуерът обединява двата порта в един. Вторият адаптер служи за осигуряване на по-висока честотна лента или като резервен.

 • Смяна на дисковете по време на работа. Използване на технологията RAID Level5.

 • Връзка към устройства за бързо съхранение на данни

 • Непрекъсваеми по време на работа захранвания с двойни мрежови кабели и два допълнителни вентилатора.

Изисквания към сървъра

         Средства улесняващи инсталирането

Софтуерни пакети, които предпазват от допускане на големи грешки при инсталиране и експлоатация на сървъра и оказват ценна помощ на мрежовия администратор.

         Средства за наблюдение и контрол

Продукти за визуализиране състоянието на сървъра. Те позволяват автоматизиране на отделни задачи, които претоварените системни администратори пренебрегват.

        Запаметяване и защита на информацията

Прилагат се различни техники за дублиране на информацията, без това да се отразява чувствително върху крайната цена на сървъра. Използват се три метода:

 • Огледален диск

 • Два диска използват един и същи контролер, като и  двата записват напълно идентично копие на данните. Недостатък - при повреда на контролера информацията се губи.

 • Дублиране на дискове

 • Всеки от дублиращите дискове разполага със собствен контролер. Методът е по-скъп, но по надежден и осигурява по-голямо бързодействие.

 • RAID

Обобщено наименование на няколко метода за повишаване на надеждността. Данните се записват на няколко диска по определена схема.

         Средства за отдалечен контрол

Много полезни, когато мрежовия администратор не е наблизо. Той може да се свърже по телефона и да получи информация за състоянието на мрежата, да тества или рестартира системата. Предвидена е и възможност при възникване на проблем, сървърът автоматично да потърси помощ по телефона.

 

Допълнителни осигуровки на сървъра

 

Хардуер който сам фиксира възникналите проблеми в сървъра.

 

Оперативна памет с автоматична корекция на грешките. Ако това не може да стане повредения  чип се изолира и се сигнализира за събитието.

 

Двойна осигуровка на захранването на сървъра. Включване на два UPS, като допълнителна осигуровка на захранването. Двете устройства работят в паралел.

 

Дублиране на сървъра лъстъриране) - две или повече машини се свързват чрез високоскоростна връзка и се прави абсолютно огледален образ на данните и паметта.