Компютрите

отвън и отвътре

©Христо Тужаров, 2007

ПРОЦЕСОРИ С ДВЕ ЯДРА

 

[Home] [Карта на книгата] [Асеневци] [Инфопедия] [За проекта] [Начало на книгата]

ПРОЦЕСОР

СЪВРЕМЕННИ ПРОЦЕСОРИ 

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ПРОЦЕСОРИ

КОНВЕЙЕРНА ОБРАБОТКА НА ДАННИ

RISC ЯДРО НА ПРОЦЕСОРА 

ВЪТРЕШНА КЕШ ПАМЕТ НА ПРОЦЕСОРА

ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА  ИНСТРУКЦИИТЕ

МУЛТИМЕДИЙНИ ИНСТРУКЦИИ НА ПРОЦЕСОРА

ДРУГИ ТЕХНИКИ В СЪВРЕМЕННИТЕ ПРОЦЕСОРИ

ПРОЦЕСОРИ С ДВЕ ЯДРА

 

 

История на многоядрени процесори

  • 1999 г. – анонсиран е първия в света сървърен процесор IBM Power 4. След две години започват продажбите му.

  • 2002г. – за перспективи в използването на две ядра в процесорите с архитектура К8 обявява AMD. Практически едновременно с аналогично заявление излиза и  Intel.

  • 2002г.(края) –появяват се първите процесори Intel Pentium 4, поддържащи "виртуална " двуядреност - технологията Hyper-Threading.

  • 2004 г. -  IBM пуска второ поколение процесори с две ядра IBM Power 5. Всяко от ядрата поддържа едновременно изпълнение на два програмни потока (т. е. е снабдено с аналог на Hyper-Threading).

  • Април 2005г. - Intel пуска първия в света процесор с две ядра Pentium Extreme Edition 840.

  • След три дни - AMD пуска първия сървърен процесор с две ядра Opteron 865/870/875(архитектура х86).

Може да се счита, че е започнала епохата на  процесори с много ядра. Очаква се през следващите години голяма част от продаваните х86 процесори да бъдат двуядрени.

 

Архитектура

Процесорът с две ядра се явява SMP-система в миниатюра (SMP - Symmetrical MultiProcessing, симетрична многопроцесорност). Терминът, обозначава система, в която п-броя процесори на равни основания разделят системните ресурси и на първо място оперативната памет. Концептуално тя по нищо не се отличава от обикновена двупроцесорна система. Налице са преимуществата на двупроцесорните системи без използване на скъпоструващи дънни платки.

 

Предимства

В приложения, които поддържат многопроцесорност, може да се очаква двукратно увеличаване на производителността. Основно става дума за почти всички пакети по създаване на цифров контент (графика, видео, тримерно моделиране).

 

Не може да се очаква увеличаване на производителността при приложения с неоптимизиран код и  при задачи, които трудно се решават паралелно (на първо място игрите).